Samen naar insecten kijken? Peiling.

door Corrie Buschman


Al enkele jaren ben ik een speciale interesse gaan ontwikkelen voor insecten. Om mijn kennis te vergroten ben ik lid geworden van de Landelijke Insectenwerkgroep van de KNNV, de LIW. Er worden als regel 2 weekenden per jaar georganiseerd en er verschijnt 2 keer per jaar een digitale nieuwsbrief: de Veelpoot. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd en ook genoten van het gezelschap en zeker ook van de locaties waar we heen gingen. Een van de hoogtepunten was voorjaar, in de buurt van Winterswijk. De biotopen waren heel divers. Zo was er een oud tracé van een spoorlijn naar Borken. Heel bijzonder.
Vorig jaar heeft de Algemene Reiscommissie (ARC) aan mensen van de LIW gevraagd een insectenreis op te zetten. Dat gebeurde in de Stayokay Gorssel in het buurtschap De kring van Dorth. Dat was een groot succes en de reis is ook dit jaar gehouden. Ik was van de partij. De leiding was in handen van Anna Kreffer en Geert van Poelgeest.
Onze excursies gingen naar zeer uiteenlopende terreinen die per fiets bereikbaar waren, bijv. een landgoed waar een bosbeek doorheen stroomde, de Gorsselse Heide, een biologisch-dynamische moestuin en een particuliere tuin. Ook het terrein rond de Stayokay werd onderzocht.
Wat hebben we zoal gezien: een Geisha, dat is een kleine mot; een nimf van een Groene stinkwants; een Dambordvlieg; een Stokroossnuitkever; een Lederloopkever en de Gele tubebij, die
parasiteert op de Harsbij. En nog veel meer.


Misschien zijn er onder de afdelingsleden mensen die interesse hebben volgend jaar samen naar insecten te gaan kijken. Meld dat uiterlijk 31 december via onderstaand formulier.

Helaas kan je je niet meer via een formulier aanmelden

Gebruik eventueel de knop Contact, rechtsboven in je scherm.