Kwartiertelling van vlinders: doe mee!

Het vlinderseizoen is al weer enige tijd los gebarsten. Gelukkig geven heel veel mensen het al door als ze ergens vlinders zien bijvoorbeeld via Waarneming.nl en Telmee.nl, maar via de nieuwe Kwartiertellingen worden die gegevens nog waardevoller en bruikbaarder.
Een Kwartiertelling is een relatief nieuwe methode. De naam zegt het al, deze telling duurt vijftien minuten. En je kan alle vlinders die je ziet direct doorgeven in de app ButterflyCount. Snel, gemakkelijk.

Hoe werkt het?

Belangrijk van Kwartiertelling is dat exact bekend is waar er dat kwartier is gekeken en dat alle vlinders die er rondvlogen ook zijn genoteerd. Je loopt een route, doorkruist een graslandje of onderzoekt vijftien minuten lang een mooie bosrand en geeft alle vlinders die je ziet door. Het is een complete lijst en er wordt vanuit gegaan dat soorten die niet zijn genoteerd er ook niet zijn gezien. Als de Vlinderstichting heel veel van die Kwartiertellingen heeft, kunnen daar hele waardevolle analyses mee worden gedaan en kunnen ze, met die gegevens, de vlinders nog beter beschermen. De plek waar je die telling doet kan steeds anders zijn, maar ook steeds hetzelfde. Ook het aantal tellingen bepaal je zelf. Je kunt één kwartiertelling doen of tien achter elkaar. 

Ook in het buitenland

Het leuke van ButterflyCount is dat je de app ook kunt gebruiken als je in het buitenland bent. En daar zijn je waarnemingen nog waardevoller, omdat er van veel landen in Europa veel minder kennis is. Leuk om op de camping in Spanje of waar dan ook een Kwartiertelling te doen.