Doe mee: Help wilde bijen aan een onderkomen en voedsel

In Utrecht leven ongeveer 127 soorten wilde bijen. Dit zijn bijen die alleen leven. Ze doen alles zelf: een nest maken, voedsel zoeken en eitjes leggen. Ze heten ook wel ‘solitaire bijen’. Download hier de wilde bijen zoekkaart op de website van Utrecht Natuurlijk.

Hun leven speelt zich af op een paar vierkante meter. Nestgelegenheid en voedsel moeten ze hier dus kunnen vinden. Wilde bijen maken een nest in de grond of in holle stengels. Het bouwen van een bijenburcht is een goede en creatieve manier om bij te dragen aan het leefgebied van de wilde bij. Veel bijen nestelen in de grond, vaak in schuine of verticale wandjes of hellingen. Download de instructies voor het bouwen van een bijenburcht of een minibijenburcht op de website van Utrecht Natuurlijk.

voorbeeld van een uitgebreid bijenhotel

Op woensdag 23 maart werd de eerste bijenburcht in Utrecht op Stadstuin Kanaalweg geopend.

Het benodigde leemhoudende zand is gratis af te halen bij de stadsboerderijen en stadstuinen.

Kom naar een van onze onderstaande locaties om leemhoudend zand op te halen voor je eigen bijenburcht. Neem zelf een emmertje mee!

Door daarnaast in de omgeving te zorgen voor een bloemrijk gebied met de juiste wilde planten, bomen en struiken, is er jaarrond ook voldoende voedsel beschikbaar. Sommige bijen zijn gespecialiseerd op/in een bepaalde soort plant. Zonder deze plant kunnen ze niet
leven. We gaan deze eenkennige bijen helpen door meer van deze planten in onze stad te laten groeien. Welke planten dat zijn vind je ook op de site van Utrecht Natuurlijk over de wilde bij.