Maandagexcursie: iedere derde maandag van de maand: de Tichelgaten bij Buren

De Tichelgaten – bij mensen in en rond Buren beter bekend als ‘de Put’ – is een natuurgebied net buiten Buren. Het terrein is gevormd door afgraving van klei voor de productie van stenen. De plassen zijn ontstaan door het zuigen van zand en door ingrijpen van Staatsbosbeheer. Het resultaat is een bijzonder gebied met plassen van verschillende diepten en een kalkhoudende zandige afzetting als voedingsbodem voor speciale planten.
Verder zijn er diverse hagen, struweel en bomen.
Vleeskleurige orchis
foto: Renee Lommen
Keverorchis
foto: Renee Lommen Luchtopname Buren Het Tichelgat en de Put
bron: www.youtube.com/watch?v=6HQ4vs0vXsc
Deze wandelexcursie is dus in een uniek natuurgebied. Verschillende grondsoorten, helder water en beheer door Staatsbosbeheer zorgen voor bijzondere planten, paddenstoelen, insecten en andere dieren. In het voorjaar is dit terrein vooral ook beroemd om de vele soorten orchideeën die er bloeien. Uitgebloeide exemplaren zullen we ongetwijfeld tegenkomen. Voor de bijenorchis zijn we zeker te laat, maar het kan goed zijn dat we nog wel wat bloeiende exemplaren van rietorchis, vleeskleurige orchis, keverorchis zullen tegenkomen. Iedereen is welkom bij
deze wandeling, mits opgegeven.

Vertrek ca 10 uur vanaf de toegangspoort aan de Hennisdijk in Buren, schuin tegenover de begraafplaats. Daar is ook een parkeerplaats. Deelname is gratis.

Advies: trek lange broek en lange mouwen aan (tegen teken) en goede wandelschoenen. Heb je een loep of verrekijker? Neem ‘m mee!
Aanmelden is nodig (voor vrijdag 18 juni) We bekijken dan hoeveel mensen er mee kunnen en hoe we het vervoer gaan aanpakken. Heb je zin om mee te gaan, geef je dan op voor deze excursie (opgave vóór vrijdag 18 juni).

Opgeven voor activiteit Maandagexcursie 21 juni

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Datum & tijd
ma 21 juni 2021 van 10:00 tot 15:00
Vertrekplaats

de toegangspoort aan de Hennisdijk in Buren, schuin tegenover de begraafplaats
tip: Gebruik in een navigatiesysteem als adres ‘’t Wilgje buitensport,’ Hennisdijk 7 in Buren