Basiscursus Wilde Planten van 20 maart tm 12 september 2024. 14 Online en 5 praktijklessen. VOLGEBOEKT

Ook in 2024 organiseert de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Utrecht een cursus voor mensen die graag meer willen weten over wilde planten. De opzet hiervan is anders dan die van de afgelopen jaren. Dit jaar sluiten wij aan bij de bekende online plantencursus van de Stichting Floron. Dit is een uitgebreide cursus van hoge kwaliteit, die bestaat uit 14 digitale lessen en huiswerkopdrachten in de periode 20 maart t/m 3 juli 2024. Cursisten nemen deel aan deze cursus en parallel daaraan organiseert de KNNV een 5-tal fysieke bijeenkomsten in Utrecht voor ondersteuning en kennismaken met de praktijk. Ervaren plantenkenners beantwoorden dan vragen uit de cursus, maar het belangrijkste is dat je onder begeleiding aan de slag gaat met levende planten om te oefenen deze op naam te brengen met een flora (determineren). Er worden excursies georganiseerd en je kunt deelnemen aan alle activiteiten van onze Plantenwerkgroep en die van IVN Nieuwegein e.o..

Bij de cursus gaan we uit van het gebruik van Heukels’ Flora (24e editie) en/of de Veldgids Nederlandse flora (Eggelte, 14e editie). Cursisten die de huiswerkopdrachten in voldoende mate hebben uitgevoerd, krijgen van Floron een certificaat.

Nadere informatie over het onlinegedeelte van de cursus kun je vinden op: floron.nl/floracursus. De cursus start eind maart en eindigt begin juli 2024. Elke week krijg je een half uur les via een digitale leeromgeving. De lesvideo’s en verdiepingsstof kun je op elk gewenst moment en in je eigen tempo bekijken. Elke week is er ook een huiswerkopdracht waarmee je de ene week enkele minuten, en andere weken een paar uur mee kwijt bent. Je kunt de opdrachten in je eigen tempo maken, maar zorg wel dat je ze aan het einde van de cursus af hebt.

Let Op: Meld je niet aan op die website. Floron en KNNV hebben voor een uniek samenwerkingsverband gekozen. Cursisten schrijven zich voor de totale cursus in bij de KNNV afdeling Utrecht. Deelname aan zowel het online- als het praktijkgedeelte kan alleen door aanmelding via onderstaand digitaal formulier. Dit geeft de volgende voordelen:

• Een korting van € 70 (je betaalt € 49 in plaats van € 119)
  • Ondersteuning in de praktijk met plantenmateriaal en excursies
  • Gratis 1 jaar lidmaatschap van onze vereniging, inclusief kwartaalblad. Vervalt automatisch na 1 jaar.
  • Gratis deelname aan alle afdelingsactiviteiten
  • Inclusief een loep

Aantal cursisten:

Minimaal 5, maximaal 20.

Kosten:

€ 49,- (dat is inclusief 1 jaar lidmaatschap KNNV, loep, koffie en thee), te voldoen op rekening NL96 INGB 0000 5126 83 t.n.v. Kon. Ned. Natuurhistorische Vereniging afd. Utrecht, onder vermelding van: Plantencursus 2024. Graag dit bedrag direct na de aanmelding overmaken. De aanmelding is pas definitief nadat de deelnamekosten betaald zijn. Je ontvangt dan een bevestiging dat je bent aangemeld.

Zelf nog aanschaffen:

Heukels’ Flora 24e editie (€ 58,95) of de Veldgids Nederlandse Flora, 14e editie (Henk Eggelte) (€ 44,95). Aanschaf is naar keuze. Beide flora’s worden tijdens de cursus gebruikt. Heukels’ Flora is een wetenschappelijke plantengids; de Veldgids Nederlandse Flora is vooral geschikt voor beginners.

Cursusdata en tijden:

• Online: 20 maart t/m 3 juli 2024 (op woensdagen, zie: floron.nl/floracursus). Ook na deze data kan de cursus nog 1 jaar lang online gevolgd worden. Je kunt er dus in eigen tempo en op elk gewenst moment aan werken.
  • Fysiek: op de donderdagen 28 maart, 18 april, 23 mei, 4 juli en 12 september, van 19:30 tot 21:30 uur. Op 12 september is er een terugkomavond van 18:00 tot 20:30 uur.

Locatie fysieke bijeenkomsten:

De eerste 4 bijeenkomsten: Stadsboerderij Griftsteede, Van Swindenstraat 129, Utrecht

De bijeenkomst op 12 september: ‘De Buitenplaats,’ het verenigingsgebouw van de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten – De Meern, Hof Ter Weydeweg 1A,  Utrecht (Maximapark)

Aanmelden:

Uiterlijk 10 maart 2024 via onderstaand aanmeldingsformulier.

Er hebben zich 20 deelnemers aangemeld. Je kunt als je wilt op een wachtlijst geplaatst worden. Neem daarvoor contact op met voorzitter@utrecht.knnv.nl

wo 20 maart 2024 van 0:00 tot 0:00

praktijk 1 tm 4: Stadsboerderij Griftsteede, Van Swindenstraat 129, Utrecht
praktijk 5: 'De Buitenplaats,' het verenigingsgebouw van de Vereniging Landschapsbeheer Vleuten – De Meern, Hof Ter Weydeweg 1A,  Utrecht (Maximapark)